Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, gazetecilere yaptığı açıklamada, depremden sonra tarihi yapılarda restorasyon çalışmalarının başladığını söyledi.
Palalı, 1506-1515 yılları arasında yapılan Ulu Cami’nin, depremde yanındaki binanın üzerine çökmesi sonucu yıkıldığını belirterek, “Camide molozların ayrıştırma işlemine başlandı” dedi.
Palalı, restorasyon çalışmalarının yasal ve yönetmeliklere, bilim kurullarının tavsiyeleri doğrultusunda yapıldığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Burada eski ve yeni taşların ayrıştırılması, bilim kurullarının tavsiyeleri üzerine söylenilen metoda göre yapılmaktadır. Bizler ilimizin en nadide eserlerinden biri olan Ulu Cami’yi, tekrar cemaatiyle buluşturmak açısından yoğun bir çaba göstermekteyiz. Vakıflar Genel Müdürlüğü, bu eserleri yaparken kapısından gerekli ses sistemine kadar, ısıtma sisteminden halısına kadar her aşamada ilimize yakışır bir restorasyon yapacaktır.”
Palalı, deprem sonrası Adıyaman’da zarar gören 14 eser olduğunu, bunlardan 12’sinin ağır hasarlı olduğunu belirterek, “Şu anda devam eden işlerimizin yanında ihale aşamasında ve önümüzdeki günlerde restorasyonuna başlanacak eserlerimiz de mevcuttur” dedi.
Yapılan restorasyon çalışmaları kapsamında, caminin yıkılan bölümleri yeniden inşa edilecek, hasarlı bölümler ise onarılacak. Caminin iç ve dış cephesi de yenilenecek.
Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Ulu Cami, yeniden ibadete ve ziyarete açılacak. (AA)