Mithat Yurdakul / ANKARA – Rusya’nın benzin ihracatına ilişkin 6 aylık yasağı yürürlüğe girdi. Kararın, uluslararası benzin fiyatlarını yükseltilebileceği ve Türkiye’ye de olumsuz yansıyabileceği belirtiliyor. Türkiye için kritik önem taşıyan doğal gaz sevkiyatında ise karar nedeniyle herhangi bir risk söz konusu değil.
Rusya Başbakanı Mihail Mişustin tarafından imzalanan kararname ile Rusya’da, 1 Mart 2024 tarihinden itibaren altı ay süreyle dış ülkelere benzin ihracatı yasaklandı. Tüketicilerin ve çiftçilerin artan talebi ve rafinerilere planlanan bakım çalışmaları öncesinde iç talebi karşılamaya yetecek yakıtı garanti altına alma gerekçesiyle getirilen yasaktan, Avrasya Ekonomik Birliği üyeleri (Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, ve Tacikistan), Moğolistan, Özbekistan, Abhazya ve Güney Osetya muaf tutulurken, uygulamanın Türkiye’yi etkilemesi bekleniyor. Ticaret Bakanlığı’nın konuyla ilgili yazısında, kararın, uluslararası piyasalarda benzin fiyatlarının yükselmesine neden olabileceği ve Türkiye’yi de olumsuz etkileyebileceği belirtildi.
Gazda risk yok
Türkiye’nin son dönemlerde, işlenmiş ürün olarak önemli bir miktarda benzin ithalatı bulunmuyor. Buna karşın, uluslararası fiyatlardaki dalgalanmalar, Türkiye’de pompa fiyatlarına yansıyor. Rusya’nın 1 Mart itibarıyla yürürlüğe giren ihracat yasağı sadece benzini kapsıyor. Dolayısıyla Türkiye için başta elektrik üretimi olmak üzere kritik önem taşıyan Rus doğal gazının ithalatına veya bu ülkeden ham petrol alımına ilişkin şu an itibarıyla herhangi bir risk bulunmuyor. Rusya’nın aldığı kararın iç piyasadaki dengelenmeyi hedeflediği belirtilirken, 6 aylık ihracat yasağının, Rus piyasasındaki duruma göre süre dolmadan önce kaldırılabileceği ifade ediliyor. Rusya’da benzin ve motorin fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle Eylül 2023’te de benzin ihracatı yasaklanmış, yaklaşık 2 ay sonra yasak kaldırılmıştı.