Benzinli otomobili elektrikliye çevirmek sorun olacak mı?

Elektrikli otomobil fosil yakıtlardan kurtulmak isteyen dünya için bir kurtarıcı gibi sunuluyor. Her gün zamlanan benzin fiyatları karşısında tüketicinin de elektrikli otomobilleri tercih edeceği görünen bir gerçek. Öte yandan elektrikli araç üretiminin artması yeni hukuki ve pratik sorunları da gündeme getiriyor. Herkesin aracını satıp elektrikli alması mümkün olamayacağından hem teknik adamlar hem hukuk insanları fosil yakıtlı araçların elektrikliye dönüşümünün uygun koşullarını araştırıyor.

T 24 yazarı Ali D. Ulusoy, “Elektrikli arabaların hukuki durumu” başlıklı yazısında bu konuyu ele aldı, yakıt masrafının 8’de 1 oranında azalacağına dikkat çekti. Ulusoy, şimdilik pahalı bir teknoloji olan bu dönüşümün nasıl ilerleyeceğine ilişkin öngörülerini şöyle aktardı:

“Örneğin bir girişimci çıksa ve mevcut fosil yakıtlı arabaların motorlarını ve ilgili teknik aksamını makul sürede ve makul fiyattan elektrikliye dönüştürmenin bir yolunu bulsa, mevcut araba markaları ile başı hukuken marka-patent boyutunda belaya girer mi?

Yani mevcut benzinli/dizel/lpg’li aracınızı buraya götüreceksiniz. Bu yerde aracınıza başka bir marka elektrikli motor takacaklar ve diğer tüm aksamını elektrikliye adapte edecekler.

Sanırım şu an teknolojik olarak bunu yapmanın maliyeti oldukça yüksek.

Ama birileri belki bir süre sonra bunu daha makul maliyetle yapmanın yolunu bulur.

Makul fiyattan güvenilir bir dönüşüm mümkün olursa, milyonlarca araç sahibi aracını elektrikliye dönüştürmek ister.

Bunu yapabilen de sanırım ticari anlamda köşeyi döner. Kısa zamanda ülkenin hatta dünyanın sayılı zenginlerinden olur.

Alın size benden bedavaya bir girişimcilik fikri!

Fikri-sınai haklar hukuku uzmanı değilim. Bu alan ayrı bir uzmanlık alanı.

Ancak bu alanda uzman bazı arkadaşlarla yaptığım istişareden çıkardığım sonuç, aracınızın böyle bir elektrikliye dönüştürülmesinde hukuki sorun çıkmayacağı yönünde.

Kaldı ki zaten bir süredir benzinli veya dizel motorlu araçların özel iş yerlerinde lpg’liye dönüştürülmesi yapılıyor.

Ayrıca mevcut araçları, motorlarını tamamen değiştirme dahil, “modifiye” etmede uzmanlaşmış ticari yerler de var.

Örneğin Ankara Büyük Şehir Belediyesinde (ABB) bir süredir eski fosil yakıtlı belediye otobüslerinin elektrikli araca dönüşümü yapılıyor (Bkz. BELKA AŞ’nin Elektrikli Otobüs Dönüşüm Projesi). ABB bu konuda öncü bir rol üstlenmiş durumda.

‘Hakkın tükenmesi ilkesi’ne göre, tescilli bir markayı satın alan tüketicinin aldığı ürünü modifiye etmesine veya ettirmesine hukuksal engel yok. Yeter ki yapılan modifiye, o ürünün marka değerini ve imajını bozucu etki doğurmasın.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x